Inredning Porslin

Det finns många olika typer av porslin, alla med sina egna unika och specifika karaktär.

Benporslin

Benporslin är exklusivt och mycket hållfast. Benporslin består av 25% benaska och bränns vid ca 1200°C. Benaskan är en bidragande faktor till både hållfastheten och den vita transparenta färgen. På grund av dess hållbarhet kan man tillverka slitstarka men tunna produkter. På grund av dess karaktär har man använt mycket benporslin inom restaurangbranschen.

Benporslin passar dig som vill ha ett klassiskt, varmt, slitstarkt och tunt porslin.

Fältspatporslin

Fältspatporslinet är ett mycket tåligt porslin. Till en början var de en kopia på de kinesiska porslinet, men kommer att bli ett utav våra mest använda porslinstyper. Fältspatsporslin bränns i 1300°C och är vitt transparent, med något gråblåa toner.

Fältspatporslin passar dig som vill ha ett tåligt och något kallare porslinston.

Vitroporslin

Vitroporslinet är hållbart porslin och i varmare toner, gräddvit eller naturvit. Porslinet bränns två gånger från 800°C  upp till ca 1300°C . Vitroporslinet är något mjukare i sitt formspråk och väger tyngre som slutprodukt.

Vitroporslinet passar dig som vill ha ett porslin i varmare toner, mjukare former och slitstarkt porslin.

Stengods

Stengods är ett relativt slitstarkt material och något mer poröst än porslin. Stengods är en variant av lera som bränns i ca 1200°C. Grundfärgerna i leran är oftast grå eller brun. Stengods ger ett mjukare intryck och är något tyngre än porslinet.

Stengods passar dig som vill ha ett rustikt och hållbart porslin.

Flintgods

Fajans och flintgods något porösare än är keramik. Flintgods bränns i ca 1000°C. Ofta väljer tillverkaren att lägga på en heltäckande glasyr, men på grund av porositeten finns de större risk för krackelering och sprickor i glasyren. Flintgods består bl a av keramik till skillnad från porslin vilket, resulterar i att hållbarheten blir lägre. På grund av att flintgods bränns i relativt låg temperatur går de att lättare färgsätta objektet i olika färger.

Flintgods passar dig som vill ha ett hemtrevligt, klassiskt eller varför inte färgglatt porslin.