Inredning Porslin

Det finns många olika typer av porslin, alla med sina egna unika och specifika karaktär. Här följer en liten kort redogörelse för de vanligaste varianterna.

Benporslin

Benporslin är exklusivt och mycket hållfast. Benporslin består av 25% benaska och bränns vid ca 1200°C. Benaskan är en bidragande faktor till både hållfastheten och den vita transparenta färgen. På grund av dess hållbarhet kan man tillverka slitstarka men tunna produkter. Tack vare dess karaktär har man använt mycket benporslin inom restaurangbranschen.


Typiska tillverkare av benporslin är Wedgwood och Gustavsbergs porslinsfabrik - som dessutom är Nordens enda tillverkare av benporslin.

Benporslin passar dig som vill ha ett klassiskt, slitstarkt och tunt porslin.

Fältspatporslin

Fältspatporslinet är ett mycket tåligt porslin. Till en början var de en kopia på det kinesiska porslinet, men kom att bli ett utav våra mest använda porslinstyper. Fältspatsporslin bränns i 1300°C och är vitt transparent, med något gråblåa toner.

Den klassiska Ostindia och den nyare dekoren Ostindia Floris från Rörstrand är exempel på ett fältspatsporslin de allra flesta sett.

Fältspatporslin passar dig som vill ha ett tåligt och lätthanterligt vardagsporslin.

Vitroporslin

Vitroporslinet är hållbart porslin och i varmare toner, gräddvit eller naturvit. Porslinet bränns, till skillnad från både benporslin och fältspatsporslin, två gånger från 800°C  upp till ca 1300°C .
Vitroporslinet är något mjukare i sitt formspråk och väger tyngre som slutprodukt.

Ett exempel på vitroporslin är iittalas servis Teema som lanserades 1981.

Vitroporslinet passar dig som vill ha ett porslin i varmare toner, mjukare former och slitstarkt porslin.

Stengods

Stengods är ett relativt slitstarkt material och något mer poröst än porslin. Stengods är en variant av lera som bränns i ca 1200°C. Grundfärgerna i leran är oftast grå eller brun. Stengods ger ett mjukare intryck och är något tyngre än porslinet.

Ett bra exempel på stengods är Höganäs klassiska servis.

Stengods passar dig som vill ha ett rustikt och hållbart porslin.

Flintgods

Fajans och flintgods är något porösare än porslin. Flintgods bränns i ca 1000°C. Ofta väljer tillverkaren att lägga på en heltäckande glasyr, men på grund av porositeten finns det en något större risk för krackelering och sprickor i glasyren. Flintgods består, till skillnad från de andra porslinssorterna, bland annat av keramik.
Fördelen med flintgods är att det bränns i relativt låga temperaturer och det skapar förutsättningar för ett helt annat färgspektra.

Typiska exempel på fajans och flintgods är Mateus serviser och Brukas servis Colour (se bild)

Flintgods passar dig som vill ha ett hemtrevligt, moderiktigt och färgglatt porslin.