Inredning

Josephssons har det senaste inom inredning, möbler, glas & porslin.
Välkommen in till vår inredningsbutik i Göteborg.

Vi på Josephssons har sedan 15 år tillbaka arbetat aktivt med några utav marknadens främsta inredningsvarumärken.

Inredning en form av interiörkonst. Inredning är att använda sig utav möbler, färger och andra föremål för att skapa en specifik rumskänsla.


här följer lite tips att tänka på gällande inredning.

1. Planlösning

Vad är rummets storlek och varifrån kommer ljuset?

Innan man börjar färgsätta, möblera och planera bör man först och främst fått sig en uppfattning om planlösningen i rummen som skall inredas. Frågor man bör ställa sig själv är; vart ifrån kommer det naturliga ljusinsläppet? Vilka ytor kommer behöva mer ljus?

Man bör överväga att vi i Sverige har olika årstider som medför olika behov. Utgå därför från behovet i varje rum och planera även efter hur rummet ser ut under nattetid. Vita väggar och sammanhängande golv bidrar till att skapa rymd i rummet. Tänk på helhetsuppfattningen i färg, form och rymd!

2. Belysning

Det finns 3 typer av belysning, allmänbelysning, stämningsbelysning och punktbelysning.

  • allmänbelysning är som det låter, det som sprider det allmänna ljuset i ett rum, oftast en takarmatur med jämn och god spridning av ljus.
  • punktbelysning, även känt som arbetsbelysning är nödvändigt på platser i rummet där du läser och arbetar för att underlätta för ögonen.
  • stämningsbelysning ger oss möjligheten att skapa olika små rum i rummet och att förändra upplevelsen av ett rum till exempel beroende på tid på dygnet.


Belysningen är en ytterst central del i våra hem och de finns många regler och tips kring hur man ska planera sina ljuspunkter i rummet.

Ett tips är att börja med funktionsljuset, alltså lampan vid arbetsplatsen eller läsfåtöljen för att sedan fortsätta med stämningsljuset, d.v.s. lampan i fönstret eller på byrån och därefter avsluta med allmänljuset.

Man bör ha mellan 5-10 ljuspunkter i ett sällskapsrum, gärna i olika höjd för att skapa skuggor vilket gör rummet mer intressant. Bra att tänka på är att rum med mörka ytor absorberar ljuset och behöver därför mer ljus till skillnad från ljusa ytor som sprider ljuset ut i rummet.

Ljuset skapar rummet och rummet skapar ljuset!

3. Inredningsartiklar

Vilken känsla vill jag att rummet skall spegla?

För att skapa en känsla i ett visst rum bör man tänka på material, färg och inte minst form. Vilka ytor finns att tilIgå? Och vad är rummets primära syfte?

I detta skede bör personlig smak och personliga behov stå i centrum. Välj större möbler utifrån långsiktiga behov och förändra snabbt ett rums upplevelse med textilier såsom kuddar, mattor, gardiner och plädar.


Tänk på att material och färg uppfattas olika i rummet till skillnad från hur det kan upplevas i en butik eller på bild. Man bör därför fråga om tyg/färgprover innan man bestämmer sig.

På bilderna ser du hur soffan Le Grand Air från Decotique kan få helt olika uttryck beroende på val av färg och klädsel.

Gröna växter och förvaring, dold eller öppen är också saker som förändrar ett rums intryck och skapar en levande, varm yta.

Kanske vill du inreda personligt med föremål som har affektionsvärde? Kanske kan de ärvda kristallglasen från farmor få en fin plats i ett litet vitrinskåp? Eller varför inte smycka väggen med gammelfasters gamla samlartallrikar?

Eller så är du trött på det gamla och vill få nya intryck? Oavsett så finns vi här för att komma med tips och ideer så varmt välkomna in för att inspireras och ta del av vår kunskap!