Historik

Företaget C. J. Josephsson Glas & Porslin AB bildades år 1866 av Carl Johan Josephsson. Han hade då varit verksam i 15 år som glasförare eller glasknalle och sålt glas från Kosta Glasbruk som låg nära hans hemort Klerkeboda i Hälleberga socken i Småland.

En spännande brevsamling finns bevarad, där man kan läsa om Carl Johans alla strapatser på dåliga vägar med en ömtålig glaslast.

År 1866 ansökte Carl Johan om tillstånd hos Magistraten. Den första kända butiken låg på Kungstorget 3. Det var en livlig plats med bönder, som från sina vagnar sålde lantbruksprodukter på torget från tidiga morgontimman.

Första butiken

Den första kända butiken låg på Kungstorget 3.

Det var en livlig plats med bönder med sina hästar och vagnar, som sålde lantbruksprodukter på torget från tidiga morgontimman.

Carl Johan avled 1904, 80 år gammal, efter ett hårt och strävsamt liv. Äldste sonen Walfrid, som redan som barn fått hjälpa till i affären, övertog verksamheten. Han flyttade 1907 till större lokaler på Västra Hamngatan 20.

Sortimentet i butiken anpassades till en ny mer krävande kundkrets, som efterfrågade mer stilfulla varor såsom finare serviser, kristallglas och ljuskronor.

Flytten till Kungsgatan

Tio år senare flyttade Josephssons Bosättningsaffär till Kungsgatan 31-33 mittemot Domkyrkan.

Walfrid Josephsson ledde företaget fram till 1926. Det var svåra år med krig i Europa och depression med stor arbetslöshet. Det var besvärligt att få tag på varor och omsättningen sjönk. Josephssons måste flytta till billigare lokaler.

År 1926 öppnades en butik på sin nuvarande plats Korsgatan 12, som då ansågs ha ett sämre affärsläge.

Sonen Ragnar, som bytt namn till Jarland, övertog firman år 1928 och fick med stor ansträngning och hårt arbete firman att komma igång igen.

Med vackra skyltningar, personlig service och ett nytt sortiment skapade han ett stort förtroende för företaget och nöjda kunder hittade till Korsgatan.

Inte minst amerikanska turister besökte affären, som hade stor sortering av svensk kristall.

100-årsjubileum

År 1966, i samband med 100-årsjubileet, öppnades Josephssons ”Unga Fönster”, som vände sig till en yngre kundkrets, ut mot Kyrkogatan. Företaget var även medlem i kedjan Önskebutikerna AB. Under några år hade Josephssons en filial i Meeths gamla lokaler nära den plats där butiken låg på 20-talet.

Familjeföretaget ombildades till aktiebolag 1974 och då kom fjärde generationen in i företaget. Det var yngste sonen Bo, som nu började arbeta sida vid sida med sin far under några händelserika år, tills att han helt övertog verksamheten 1980.

År 1991 köptes Rosenthals butik Brukskonst på Korsgatan som kallades Josephssons ”Studio”. Här såldes konstglas av svenska formgivare som Bertil Vallien och Ulrica Hydman-Vallien. Studion fungerade också som utställningslokal för mindre glasbruk t.ex. Transjöhyttan, Gullaskruf och Pukeberg m.fl.

Önskebutikerna AB övertog namnet Duka och Josephssons var medlem i Dukagruppen från 1991 till 2005 när företaget valde att bli helt fristående.

Butiken expanderade efter ombyggnaden 1998.

År 1998 genomfördes en stor ombyggnad efter inköp av klädfirman Weidenborg & Svanhills lokaler på Kyrkogatan/Korsgatan.

På den stora övervåningen ”En trappa upp” visas design, badrumsartiklar och exklusiva presentartiklar från bl.a. Alessi, Georg Jensen och Stelton. I den nya lokalen mot Korsgatan växlar man sortiment efter säsong. Där visar man ansiktet utåt med 7 stora skyltfönster.

Med mottot ”Stil och kvalitet” och god kundservice som ledstjärna drivs Josephssons framgångsrikt vidare med Bo Jarland som ledare tillsammans med en kunnig och duktig personal.

Arvet efter Carl Johan har förvaltats väl!