Historia:

29 november
2016

Välkommen till en kväll om och tillsammans med glasets mästare Bertil Vallien. Som avslutning på Josephssons Jubileumsutställning på Gothia Towers och i The Gallery inbjuder vi in till finissage. (Läs kvällens program nedan.)   


Pris 250 kr/pers I priset ingår: Filmförevisning, 1 glas bubbel med tilltugg.
Plats: Hotel Gothia Towers, sal J 1 en trappa upp från foajén.


Kvällen program
 

18.30 Ankomst Mingel. Vin/dricka finns att köpa i baren.

19.00 Bertil Vallien hälsar välkommen och inleder.

19.10 Peter Kruse från Augustifilm, visar sin rosade film om

Bertil Vallien – Glasmästaren.

20.00 Mingel. 1 glas bubbel med tilltugg.

 20.30 Vi går gemensamt ned till the Gallery, där 11 unikat finns att beskåda. Bertil visar, informerar och svarar på frågor.

 21.00 Avslut

Begränsat antal platser. Biljetter säljs i butiken på Korsgatan 12, Galleri Thomassen samt via BankGiro konto 420-4921. 250 kr / person, ange namn och telefonnummer senast fredag 2!

Folder unikat

14 januari
2016

I år firar Josephssons glas & porslin 150 år! Men visste ni att butiken nu når sin femte generation?

Det började i Småland, förstås. En piga blir med barn och fick lämna sin tjänst. Kort därefter föds sonen Carl Johan Josephsson, som växer upp under svåra omständigheter.

I boken "Glashandel i generationer" skildrar författaren Inger Jarland-Olofsson hur livet tedde sig för folket ute på landsbygden. Boken innehåller imponerande källforskning så som djupdykningar i olika arkiv, läsning av referenslitteratur samt intervjuer. Trots all fakta blir det ingen tung läsning. Vi får följa Carl Johan på hans resa som glasknalle tills att han hamnar i Göteborg, där han slår sig ner och öppnar butik.

Boken finns att köpa i butiken
Välkomna in!

24 juni
2015

Josephssons historia är både gammal och genuin i sitt slag. Inte bara som företag utan också som en göteborgsk institution som bidragit med glas- & porslinshandel i generationer. Denna historik vill vi gärna förmedla till er där ute som är nyfikna på att veta mer om oss. Vi kommer att ha en liten serie med återkommande inslag om Josephssons och våra leverantörers historia.

Som ett första inlägg i serien vill vi bara visa lite kort hur länge vi har varit med och hur vi har anpassat oss till vår omvärld. Se inlägget nedan "Från häst och vagn till e-handel".

24 juni
2015

C. J. Josephsson Glas & Porslin AB bildades år 1866 av Carl Johan Josephsson. Han hade då varit verksam i 15 år som glasförare eller glasknalle och sålt glas från Kosta Glasbruk som låg nära hans hemort Klerkeboda i Hälleberga socken i Småland.

På den tiden såldes glaset direkt från häst och vagn på olika marknader runt om i Sverige. Carl Johan öppnade även den första butiken, som på den tiden låg på Kungstorget 3 i Göteborg. Sedan dess har tre generationer i rakt nedstigande led, från son till son, drivit företaget i snart 150 år.

Josephssons har sedan starten huserat i fyra olika lokaler, men har inte under hela denna tid rört sig utanför Göteborgs innerstad. På den befintliga adressen, Korsgatan 12, har Josephssons legat sedan 1926. Sedan dess har vi expanderat i den befintliga fastigheten och har numera två plan med glas, porslin, köksprodukter och interiör.

Hösten 2012 var det dags för Josephssons att utforska nya handelskanaler då vi bestämde oss för att starta vår egen e-handel, josephssons.se. Detta var ett nytt och spännande projekt som förde de gamla anorna in i framtiden med en kombination av traditioner och innovation. Utvecklingen avstannade inte där utan redan 2013 startade vi vårt samarbete med Royal Design som med sin gedigna erfarenhet av e-handel byggde vidare på konceptet - handel via flera kanaler.

I skrivande stund så har vi alltså lagt ner vår egen webshop och är numera en del av Royal Design och tillsammans med vår långa och unika erfarenhet kring butikshandel och deras kring e-handel så för vi Josephssons fram i tiden.

Bild: Kungstorget ca. mitten 1800-tal, som var en stor marknadsplats på den tiden med den klassiska halvmåneformade basaren.

24 juni
2015

Orrefors glasbruk grundades 1898, och de första åren tillverkades mest enkelt hushållsglas såsom flaskor, burkar, bläckhorn och fönsterglas. Tjugo år senare hade hyttan förvandlats till ett av Sveriges mest kreativa glasbruk. Hur hade detta gått till?

Förändringen inleddes 1913, då konsul Johan Ekman i Göteborg köpte Orrefors bruk för att komma åt företagets skogsarealer. Att han samtidigt blev ägare till ett glasbruk gjorde honom närmast bekymrad. »Jag har fått ett litet glasbruk på halsen...« skrev han till sin vän Albert Ahlin, som då var chef vid Ekmans cellulosa-fabrik i Småland.

Ahlin fick ta hand om glasbruket, och inom ett år hade han värvat en av Kostas bästa glasblåsare – Knut Bergqvist – till Orrefors. Han anställde också glasmålaren och etsaren Heinrich Wollman samt den skicklige glasgravören Gustaf Abels. Även de rekryterades från det anrika glasbruket Kosta, som låg endast några mil bortom skogen.

Orrefors satsade nu på servisglas och konstglas, först i form av slipad kristall och överfångsglas som påminde om Emile Gallés formgivning, men konsul Ekman i Göteborg ville få fram något helt nytt. 1916 lyckades mästerblåsaren Knut Bergqvist utveckla en ny teknik, där dekoren är innesluten i glaset. Nyheten fick heta graal.

Samma år anställdes konstmålaren Simon Gate som formgivare och 1917 kom den mer modernistiske målaren Edward Hald. Tillsammans med mästarna i hyttan förnyade dessa två konstnärer produktionen och deras märkliga graalglas väckte stor uppmärksamhet. Resten är som man brukar säga, historia!


Bild: Orrefors Glasbruk ca. 1900.

Se Orrefors produkter hos royaldesign.se